Katselen joskus telkkarista laihdutukseen liittyviä ohjelmia ihan mielenkiinnosta ja joskus saan niistä jopa motivaatiota. Kaipaan kovasti teevee viidellä esitettyä ylipainoinen- sarjaa. Maanantai-illan rutiineihini kuului tunti laihdutusohjelmaa ja tunti sinkkuelämää. Nyt ohjelma vaikuttaa kadonneen, lienekö lopetettu? Ylipainoinen oli kyllä ylivertainen mihin tahansa muuhun läskiä tai laihduttamista käsitelleeseen ohjelmaan.

Pidin ohjelmassa siitä, että se vaikutti harvinaisen tervejärkiseltä. Syöminen ja liikunta, terveelliset elämäntavat olivat se juttu, sekä ihmisen omaehtoinen halu muuttumiseen. Ja toisekseen, ohjelmassa ihmisiä käsiteltiin ihmisinä, monet vaikeudetkin tuotiin ohjelmassa esiin. Myös se psykologinen työ, jota elämäntapojen muuttaja joutuu tekemään, tuotiin hienosti joissakin jaksoissa esille.

Esimerkiksi olet mitä syöt- ohjelma menee ääripäähän itumehuineen ja muineen. Elämäntavat ja laihtuminen pyritään muuttamaan niin radikaalisti ja niin nopeasti, että uskon, että tulokset ei todellakaan tule olemaan pysyviä. Samoin natsimainen liikuntaohjelma etenkin brittiversiossa, on varma lääke onnistumista vastaan. Formaattiin kuuluu tietty rajuus, mutta näköjään se aiheuttaa pelkästään muutosvastarintaa ihmisissä.

Läskidokumenteista ei nyt oikein voi edes puhua tässä yhteydessä. Sosiaalipornoa ja tirkistelyä tulee joka tuutista muutenkin tarpeeksi. Olen kyllä joskus sortunut ja se tuntuu niin pahalta katsoa. Lopulta se kysymys kuitenkin tiivistyy ihmissuhteisiin. Jokaisella 300 kiloisella liikuntakyvyttömällä on taustalla ihminen/ihmisiä, jotka kantaa hänelle selkä vääränä ruokaa. Ja sitä henkilöä, ja niitä kieroutuneita ihmissuhteita tuodaan esiin noissa  "dokkareissa" tuskin koskaan. Koko konsepti perustuu pelkälle kuvilla mässäilylle ja kauhistelulle.

Tunnustan sivistymättömyyteni, ja kerron, että en ole katsonut ensimmäistäkään jaksoa suomalaista suurin pudottaja- sarjaa. Jenkkiversiostakin olen katsonut jakson tai pari. Mutta olen silti muodostanut definitiivisen mielipiteeni siitäkin sarjasta. Sarja ei kannusta elämäntapojen muuttamiseen, vaan lyhytjännitteiseen äärirajoilla kitumiseen ja sen jälkeen kaikki palaa taas ennalleen ja repeää käsistä.

En uskokaan, että kaikki ylipainoinen- sarjassa esitetyt henkilötkään ovat pystyneet ylläpitämään muuttuneita elintapoja. Mutta mielestäni kuitenkin lähtökohdat vaikuttavat paremmilta. Todellisuudessa en kyllä lähtisi telkkariin laihduttamaan, mutta jos pitäisi valita, mihin ohjelmaan lähtisin, niin juuri siihen. Mihis ohjelmaan muut lähtis?