Tässäpä tarjoilen kattauksen alkaneen vuoden suunnitelmiani.

 • Terveys-kuntoilu-laihdutustavoitteet
 1. Osallistun kesällä juoksutapahtumaan. Minne, se on vielä auki
 2. Etsin/teen itselleni järjellisen juoksuohjelman ja kesään mennessä juoksen kymppikilsan ilman suurempia tuskia
 3. Vuoden 2010 loppuun mennessä olen karistanut (ainakin) toiset kymmenen kiloa
 4. Jatkan hienosti alkanutta ja yhtä hienosti lopahtanutta kuntosaliharrastusta
 5. Jatkan jumppaa, kävelyä, juoksua ja lupaan ainakin kokeilla hiihtämistä tänä talvena.
 6. Lopetan tupakoinnin yhdeksännenkymmenennen kerran (parantaa myös juoksusuoritusta)

Ennen kaikkea muistan kaiken vuonna 2009 oppimani ruokailusta ja liikunnasta!

 • Muu elämä
 1. Teen gradun ja sen toisen opinnäytetyön ja valmistun elokuun loppuun mennessä
 2. Etsin työpaikan
 3. Kasvatan henkistä tasapainoani ja stressinsietokykyä, tai nostan huomattavasti stressaantumiseni kynnystä
 4. Käyn miehen kanssa vaelluksella kesällä

Näitä asioita käyn siis vuonna 2010 toteuttamaan. Elämässä on taas edessä suuria muutoksia ensimmäisen vuodenpuolikkaan jälkeen, kun valmistuminen koittaa ja sen jälkeen muutto pois jo kotikaupungiksi muodostuneelta opiskelupaikkakunnalta. Tosin, en sitä jaksa tuskitella, sillä pääsen valmistuttuani muuttamaan miehen kanssa jälleen takaisin yhteen! Opiskelujeni ja miehen työn takia olemme asuneet nyt neljä vuotta 300 km päässä toisistamme. Tänk kuudness, erillään asuminen alkaa olla lopuillaan.

Yksi tuska tulee olemaan kyllä tuo työnpaikan hankkiminen. Alalla ei pitäisi olla kovaa työttömyyttä, mutta kylläpä tämä talouskriisi on koetellut myös "meitä". Muutamat syksyllä valmistuneet opiskelukaverit etsivät edelleen töitä! Toivon kovasti, että ensi syksynä tilanne helpottaa. Tosin, työttömänä ollessa sitä kai on sitten aikaa omistautua kropalleen? Mieluummin tosin ottasin ne työt.

Kuntoilutavoitteet ovat mielestäni kyllä melko realistiset. Tällä hetkellä menee 7,5 km helposti, joten kympin saavuttaminen tuskin tulee tuottamaan vaikeuksia. Mutta järkevää harjoitusohjelmaa olen kyllä kaivannut jo jonkin aikaa. Juoksutapahtuma voisi siis olla kympin mittainen, mutta en tässä lyö mitään lukkoon vielä. Katsellaan noita tulevia tapahtumia, että minne sitä lähtisi lönkyttelemään. En kirjaa ylös, mutta hankin silti kunnolliset juoksukengät kevään korvalla, kun rahaa on raavittu tarpeeksi kasaan.

Jumppailu, lenkkeily ym. jatkukoon samassa hengessä, kuin 2009. Olen hellinyt mielessäni ajatusta, että ostaisin kirpputorilta itselleni sukset, ja yrittäisin aloitella sitä harrastusta. Jotenkin tuntuu luonnollisemmalta lähteä hiihtämään 15 asteen pakkasessa, kuin että lähtisi juoksemaan samassa lämpötilassa. Ja lukemani mukaan hiihto on myös hyvä keino ylläpitää juoksukuntoa. Kuntosaliharrastusta alan elvyttämään tammikuun kolmannella viikolla. Mietin, aloitanko nollasta taas vai jatkanko siitä mihin jäin. Sen toteaminen jää varmaan ensimmäiseen kertaan salilla. Samanlaista tuskaa ja pelkoa tosin ei ole odotettavissa, koska jää salin ja minun välillä on murrettu jo valmiiksi kuluneena vuonna.

Painonpudotuksesta opin sen menneenä vuonna, että ei se olekaan ihan niin helppoa, kuin kuvittelin. Siksi tavoitteena on tuo kymmenen kiloa. Sen tulen saavuttamaan rennosti ja ilman älytöntä pingottamista. En tosin lupaa, ettenkö pitäisi jossakin vaiheessa vähän "tehokkaampaa" vaihdetta päällä, järki kädessä kuitenkin. Laihdutusfilosofiaa löytyy esimerkiksi Kiloklubista, tai Patrik Borgin Rentoa painonhallintaa- kirjasta. Terveellisyys, kohtuus ja järkevyys siis kunniaan! Kiloja lähtee sitten sen minkä lähtee, mutta vähintään se kymppi kuitenkin. Jokaisesta lähteneestä kilosta olen silti yhtä iloinen.

Tärkeimpiä painonpudotusaseita ovat: Päivittäinen suositusmäärä, väh. 600 g kasviksia, vähintään neljännes saadusta energiasta (hyvää) rasvaa, runsaasti proteiinia, runsaasti kuitua ja pidetään ne hiilarit "laadukkaina".  Ruokamäärä pysyy lapasessa, kun kuuntelen näläntunteita, eli nälkäisenä ei saa olla, silloin ne ylilyönnit juuri tapahtuu. Herkuttelu on sallittua myös, sen mukaan, kuinka kohtuus ja mieliteot käyvät yksiin. Eli kaikki kiloklubin käyttäjät/mainitun kirjan lukeneet ainakin tietävät, mistä nämä ajatukset ovat peräisin.

Viime vuonna tapahtunut muutos oli ehkä enemmän kiinteytymistä, kuin painonpudotusta. Ei haittaa, vaikka siis jatkuisi samalla linjalla. Kaikista ällistynein olin kyllä tuosta vyötärönympäryksen muutoksesta. Tänä vuonna tuskin lähtee toista 20 senttiä, mutta pyrin kuitenkin saamaan mitan riskirajan alapuolelle, en varmaankaan tänä vuonna, mutta jossakin vaiheessa. Kuntosalilla ravaaminen on varmaan yksi tärkeä tekijä sitten tuossa kiinteytymisessä.

Hyvillä mielin siis vuoteen 2010. Alan tästä heti täyttämään lupauksia, tyydytän kurnivan nälkäni ja sen jälkeen alan värkkäilemään opinnäytetyötä. Tänään liikunta voisi koostua vaikka tanssista ja kotijumpasta, ulkona on kylymä, ja yksin kotona ollessa olkkarin voi muuttaa kuntokeskukseksi.

Toivon kaikille lukijoille menestyksekästä, onnellista ja terveellistä Uutta Vuotta!

p.s. Blogger-blogeihin (ainakin Veela ja Kirsu, ym.) en pysty jostain syystä kirjoittamaan kommentteja, joten olen pahoillani, että kommentteja ei kuulu! Toivottavasti vika korjaantuu pikapuoliin.